Heeft de gemeente een besluit genomen waar je het niet mee eens bent? Dan is het misschien mogelijk om bezwaar tegen de omgevingsvergunning te maken. Maar wanneer kan dat en hoe doe je dat? Dat lees je hieronder.
Bezwaar omgevingsvergunning
Je kan bezwaar maken als de gemeente een besluit neemt waar je het niet mee eens bent, bijvoorbeeld bezwaar tegen een omgevingsvergunning. Als de gemeente een omgevingsvergunning verleent, kun je daartegen in sommige gevallen bezwaar maken. Heb je bijvoorbeeld bezwaar tegen de bouwplannen van je buren, lees dan hier meer. Bezwaar kan alleen worden gemaakt als er een vergunning is verleend. Als iemand bouwt zonder dat een vergunning voor het bouwwerk nodig is, kan geen bezwaar worden gemaakt. Als je het niet eens bent met een gebouw dat zonder vergunning is neergezet, kun je in deze blog lezen wat je daartegen kunt doen. Waar het op neer komt is dat je met het maken van bezwaar kan proberen ervoor te zorgen dat dat waar jij het niet mee eens bent niet gebeurt.
bezwaar omgevingsvergunning door jurist
Het maken van bezwaar tegen een omgevingsvergunning lijkt eenvoudig, maar in veel gevallen is het inschakelen van een juridisch adviseur ruimtelijke ordening daarvoor heel nuttig. Gemeenten kunnen en mogen niet alle bezwaren meewegen bij hun beoordeling, dus is het van groot belang om uit te zoeken welke bezwaren tot een gegrond bezwaar kunnen leiden. De juridisch adviseurs bij jurable geven je inzicht in welke bezwaren wel of niet kansrijk zijn, en helpen je bij het maken van bezwaar een zo groot mogelijke kans van slagen te bereiken. Samen met onze cliënten kijken we welke bezwaren de meeste kans van slagen hebben, en hoe we zo snel en zo goed mogelijk tot een wenselijke oplossing kunnen komen met de gemeente en andere stakeholders. Wil jij ondersteuning bij het maken van bezwaar? Vraag dan via de onderstaande button vrijblijvend een offerte aan.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Wie kan bezwaar maken?
Je kan bezwaar tegen een omgevingsvergunning maken als je belanghebbende bent. Dat betekent dat je een belang moet hebben bij het besluit dat de gemeente heeft genomen. Dit kan niet zomaar elk belang zijn. Je bent bijna altijd belanghebbende als het besluit aan jou is gericht. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een omgevingsvergunning hebt aangevraagd maar deze is geweigerd. Deze weigering is dan specifiek aan jou gericht en dus kan je tegen deze weigering in bezwaar. Bezwaar tegen een omgevingsvergunning kan echter niet altijd worden gemaakt. In deze blog kun je lezen wanneer de aanvrager van een vergunning niet belanghebbende is en daarom geen bezwaar kan maken.
Ook omwonenden zijn bijna altijd belanghebbenden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de buurman een vergunning heeft gekregen voor het bouwen van een derde verdieping op zijn woning. De buren die hier naast wonen zijn dan belanghebbenden. Er moet wel sprake zijn van gevolgen van enige betekenis. Wat dit inhoudt kun je hier lezen. Als je geen belanghebbende bent zal je bezwaar niet verder worden behandeld.
Voor meer uitleg over wanneer je belanghebbende bent, zie dan deze blog. En als je je af vraagt wie belanghebbende is bij een handhavingsbesluit, zie dan deze blog. Ten slotte kan als je een bedrijf hebt, ook een concurrent belanghebbende zijn. Als je wil weten of een concurrent een belanghebbende is kun je deze blog lezen.
Hoe dien je een bezwaarschrift in?
Een bezwaarschrift wordt in principe schriftelijk ingediend, dat wil zeggen dat het per post aan de gemeente moet worden verstuurd. Een bezwaarschrift kan alleen digitaal worden aangetekend als dit door de gemeente zelf wordt aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de gemeente staan, of op het besluit dat je van de gemeente hebt ontvangen. Als je het per mail hebt gestuurd maar dit eigenlijk niet mocht dan zal dit niet meteen tot gevolg hebben dat jouw bezwaar niet meer wordt behandeld. De gemeente zal dan meestal de mogelijkheid geven om het toch nog op de juiste manier in te leveren.
Wat staat er in een bezwaarschrift?
Een aantal punten zijn wettelijk verplicht om in het bezwaarschrift op te nemen. Dit zijn:
- jouw naam en adres,
- de datum waarop je het bezwaarschift verstuurt,
- een omschrijving en de datum van het besluit waartegen u bezwaar maakt (of je stuurt het besluit zelf mee),
- de redenen van het bezwaar,
- je handtekening.
De eerste twee punten spreken voor zich. De gemeente moet weten wie je bent en wanneer je het bezwaarschrift hebt verstuurd. Dat laatste is vooral belangrijk voor de beoordeling of het op tijd is verstuurd. Het derde punt, dat inhoudt dat je een omschrijving moet geven van het besluit, moet in het bezwaarschrift worden genoemd omdat de gemeente natuurlijk moet weten waartegen je bezwaar maakt.
Ten vierde moet je in het bezwaarschrift de redenen geven dat je bezwaar maakt. Waarom ben je het ergens niet mee eens? Het is de bedoeling dat deze bezwaargronden niet te summier of algemeen worden opgeschreven. Met andere woorden: waarom heb precies jij last van het besluit van de gemeente. Bijvoorbeeld bij bezwaar omgevingsvergunning, wanneer jouw vergunningaanvraag is afgewezen heeft dit tot gevolg dat jij je bouwplannen niet kan uitvoeren. Het is van belang om goed uit te zoeken welke bezwaar gronden kansrijk zijn. Eén van de meest voorkomende bezwaren bij vergunningen voor het bouwen, is het verlies van privacy. Dat is vaak geen kansrijke bezwaar tegen een omgevingsvergunning, omdat de gemeente dat bij de vergunning voor het bouwen niet mag meewegen, zoals je hier kunt lezen.
Goed om te weten is dat de gemeente over het algemeen de lat voor de bezwaargronden niet hoog legt. De gemeente verwacht niet van je dat je een hele juridische brief opstelt. Toch is het wel belangrijk zo goed mogelijk te beschrijven waarom je het er niet mee eens bent. Je wil immers dat de gemeente het met je eens wordt. Een jurist die jouw bezwaren goed kan verwoorden en kan uitleggen waarom het besluit onhoudbaar is, kan dus het verschil maken tussen het krijgen van een gegrond bezwaar of een afwijzing van jouw bezwaren tegen de omgevingsvergunning.
Wanneer kan je bezwaar maken?
De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is 6 weken. Let op! Dit is een strikte termijn. Een te laat ingediend bezwaarschrift wordt in principe niet meer inhoudelijk behandeld. De termijn begint te lopen de dag nadat het besluit bekend is gemaakt. Met bekendmaking wordt bedoelt het moment waarop de belanghebbende aan wie het besluit is gericht, kennis kan nemen van de volledige inhoud van het besluit. Wordt een besluit enige dagen na bekendmaking aan anderen medegedeeld, dan is het tijdstip van die mededeling niet bepalend voor de aanvang van de termijn. Andere belanghebbenden dan de geadresseerden van een besluit kunnen dus feitelijk een bezwaartermijn krijgen die enkele dagen korter is.
Wanneer is bezwaar op tijd ingediend?
Een bezwaarschrift is op tijd ingediend vóór het einde van de termijn van zes weken door de gemeente is ontvangen. Wanneer het bezwaarschrift per post wordt verzonden is het bezwaar ook op tijd als het voor het einde van de termijn is verzonden en niet later dan een week na afloop van de termijn is ontvangen. Belangrijk om te benoemen is dat dan wel de bewijslast bij de indiener is. Dat betekent dat als jij een bezwaarschrift hebt ingediend, jij ook moet bewijzen dat het verzonden is. De beste manier om daar zeker van te zijn is door het aangetekend te verzenden en zowel per post als per mail te verzenden.
Wat als je wel graag bezwaar in wil dienen maar je er te laat achter bent gekomen dat je dit kan doen? Wanneer je bezwaar wil indienen en je weet dat het niet gaat lukken om het op tijd in te dienen kan vaak je een ‘pro forma’ bezwaarschrift indienen. Dit is een bezwaarschrift waarin je alles vermeld wat in een bezwaarschrift moet staan, behalve je bezwaargronden. Je moet dan dus vermelden: je naam en adres 2) de datum waarop je het bezwaarschift verstuurt 3) een omschrijving en de datum van het besluit waartegen je bezwaar maakt (of je stuurt het besluit zelf mee) en 4) je handtekening. Het scheelt veel tijd als je de redenen van bezwaar niet in het bezwaarschrift hoeft op te nemen. De gemeente zal dan de mogelijkheid geven alsnog de bezwaargronden aan te voeren binnen een bepaalde termijn. Meestal is dat twee tot vier weken.
Waar dien je het in?
Bezwaar dien je in bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Meestal is dat de gemeente.
Hoe verloopt een bezwaarprocedure?
Belangrijk om te weten is dat bezwaar er niet voor zorgt dat het besluit waartegen je bezwaar hebt gemaakt niet meer geldig is. Bij bezwaar omgevingsvergunning, blijft de omgevingsvergunning dus nog wel verleend en geldig. Het besluit blijft gewoon bestaan tot dat bepaalt is dat het besluit vernietigt moet worden. Zorgt een besluit nou voor aanzienlijke schade of ontstaat daardoor een onomkeerbare situatie? Vraag dan een voorlopige voorziening aan bij de rechter. De rechter kan de werking van het besluit dan schorsen.
Voordat de gemeente over een bezwaar beslist zal zij in de meeste gevallen eerst alle belanghebbenden uitnodigen om te worden gehoord. Tot deze belanghebbenden behoren uiteraard in ieder geval degenen die bezwaar hebben gemaakt. Andere belanghebbenden kunnen bijvoorbeeld de houder van een vergunning zijn, die zelf weliswaar geen bezwaar hebben gemaakt maar wel belang hebben bij de bezwaarprocedure. Meer over een bezwaarzitting kun je lezen in deze blog.
De gemeente zal het besluit heroverwegen. Dat wil zeggen dat zij kijkt of het besluit moet blijven bestaan of dat het gewijzigd/vernietigd moet worden. Hier kan je lezen waar de gemeente het bezwaarschrift aan toetst.
In principe is de gemeente zelf ook gebonden aan een termijn van 6 weken om op jouw bezwaar te reageren, of 12 weken als zij een bezwaarschriftencommissie hebben ingesteld. Voor het bezwaar tegen een omgevingsvergunning geldt dat eigenlijk alle gemeenten gebruikmaken van zo’n commissie en de termijn dus eigenlijk altijd 12 weken is. Deze termijn mag éénmaal met maximaal 6 weken verlengd worden. Als de gemeente niet op tijd beslist dan kan je de gemeente in gebreke stellen. De gemeente moet dan een mogelijk dwangsom betalen.
Als na de heroverweging blijkt dat het besluit niet kan blijven bestaan dan moet de gemeente het besluit herroepen. In de plaats daarvan kan dan een nieuw besluit worden genomen. Bij bezwaar omgevingsvergunning kan bijvoorbeeld de vergunning worden ingetrokken, of juist alsnog wordt verleend.
Als de gemeente heeft besloten dan zal zij de beslissing op bezwaar bekend maken. Dit besluit wordt aan degene die het bezwaar heeft gemaakt toegezonden of uitgereikt. In dit besluit staat de beslissing van de gemeente en staat ook hoe je beroep in kan stellen als je niet in het gelijk bent gesteld.
Wat zijn de kosten?
Voor de behandeling van een bezwaarschrift hoeft niet te worden betaald. Dat wil echter niet zeggen dat er geen kosten aan zijn verbonden. Juridische vertegenwoordiging, bijvoorbeeld door een advocaat, is niet verplicht maar kan in veel gevallen wel handig zijn. In het bezwaarschrift kan een verzoek om kostenvergoeding worden gedaan. Deze vergoeding wordt echter alleen toegekend wanneer het besluit wordt herroepen wegens ‘aan het bestuur te wijten onrechtmatigheid’. Hier wordt niet snel aan voldaan en wordt bovendien door de gemeenten berekend volgens een forfaitair systeem. Daardoor dekt de vergoeding vaak niet alle kosten. In de praktijk kost het gebruikmaken van de bezwaarprocedure dus wel iets maar veel minder dan een procedure voor de rechter.